Trwa ładowanie proszę czekać ...

Najważniejsze parametry podczas wyboru wyciskarki

7 czerwca 2016

Analizując możliwości, jakie otwiera przed nami rynek nie możemy nie zwrócić uwagi na to, że mamy na nim do czynienia nie tylko z wyciskarkami ręcznymi, ale również z elektrycznymi.

Różnią się one również materiałami, z których są wykonane, może być to bowiem nie tylko szkło i ceramika, ale również tworzywa sztuczne oraz stal nierdzewna. Jeszcze przed dokonaniem zakupu wskazane jest też zwrócenie uwagi na to, z jak dużym pojemnikiem mamy do czynienia, może mieć on bowiem zarówno 200 mililitrów, jak i litr pojemności.  (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/)

Oczywiście, im więcej osób będzie korzystać z wyciskarki, tym bardziej wartościowy będzie większy pojemnik. Nie można też ignorować znaczenia jego przeźroczystości, pozwala ona bowiem na lepsze kontrolowanie tego, w jakim stanie znajduje się jego zawartość. Wyciskarka do cytrusów może być też elementem większych robotów kuchennych, które również posiadają szereg zalet.

Wyciskarki ręczne cieszą się szczególnie dużą popularnością, są bowiem lekkimi urządzeniami o niewielkich rozmiarach, w których zastosowanie znajduje przede wszystkim siła naszych mięśni. Ich plusem jest między innymi to, że możemy zawsze zabierać je ze sobą. Wyciskarki elektryczne przyciągają wzrok przede wszystkim dlatego, że zajmują sporo miejsca. Najczęściej dzieli się je na urządzenia jedno- oraz dwuślimakowe, choć różnice mogą dotyczyć również ich mocy. Jeśli myślimy przede wszystkim o sokach pochodzących z miękkich owoców i warzyw, wysoka moc nie jest nam potrzebna, jeśli jednak chcemy przetwarzać twarde warzywa, zioła albo zboża, to właśnie wysoka moc wyciskarki pozwoli nam na tego rodzaju kulinarne eksperymenty.

Podczas zakupu zaleca się również analizę stanu wyposażonego w ostrza sita, powinno charakteryzować się ono bowiem nie tylko stosunkowo dużą przepustowością, ale również wytrzymałością. Oczywiście, przepustowość zależy przede wszystkim od tego, z jakiego materiału wykonane zostało sito. Jeśli jest plastikowe, musimy liczyć się z tym, że często będzie się zapychało, a tym samym pojawi się konieczność jego czyszczenia podczas pracy.