Melissa DelMastro
Kiedy jesteś na etapie otwierania baru z sokami, łatwo jest zaplątać się w projektowanie przestrzeni i decydowanie o ofercie menu. W końcu w 2015 roku Amerykanie wypili 6,6 galonów soków na mieszkańca, dlatego warto zadbać o to, aby lokal i jego oferta były atrakcyjne. Prawdopodobnie zamówiłeś już wiele elementów wyposażenia baru, takich jak komercyjne sokowirówki, naczynia, pojemniki do serwowania i inne. Ale czy zastanawiałeś się nad tym, jak te narzędzia będą używane? Chociaż obsługa sokowirówki może wydawać się dość prosta, istnieje kilka kwestii związanych z bezpieczeństwem, o których należy pamiętać. Poniższe wskazówki powinny pozwolić na promowanie zdrowego i bezpiecznego środowiska oraz wytwarzanie produktów, które poprawią samopoczucie klientów.
Wskazówki dotyczące przygotowania i użytkowania komercyjnych sokowirówek
- Przed rozpoczęciem korzystania z komercyjnych sokowirówek należy zawsze przeczytać i przestrzegać instrukcji producenta.
- Przechowywać wszystkie przewody elektryczne, wtyczki i silniki z dala od płynów.
- Schować przewody, aby zapobiec ich zwisaniu lub plątaniu się.
- Upewnić się, że sokowirówki są prawidłowo zmontowane przed użyciem
- Używać sokowirówki tylko na suchej, płaskiej powierzchni
- Regularnie zlecać przeglądy sokowirówek komercyjnych i w razie potrzeby szybko je naprawiać.
- Przed i po pracy z produktami należy dokładnie umyć ręce wodą z mydłem przez co najmniej 20 sekund.
- Sprawdzać wszystkie produkty i odcinać miejsca obite.
- Wyrzuć zgniłe produkty i wyrzuć wszystkie podejrzane owoce i warzywa.
- Umyj wszystkie produkty przed użyciem i wyszoruj twarde produkty, aby usunąć z nich zanieczyszczenia.
- Po umyciu osusz produkty ręcznikiem papierowym lub czystym ręcznikiem z tkaniny, aby zapobiec rozwojowi bakterii.
- Ze względu na zagrożenia dla zdrowia nie należy wyciskać soku z wierzchołków marchwi, skórek większości cytrusów i liści rabarbaru.
- Nigdy nie przeciskać produktów przez sokowirówkę palcami; zawsze polegać na elementach dołączonych do sokowirówki
- Zawsze wyłączać i odłączać wtyczkę od zasilania, gdy sokowirówka nie jest używana lub przed czyszczeniem, montażem, przenoszeniem i przechowywaniem.
- Priorytetowo traktować odpowiednie szkolenia dla wszystkich pracowników w zakresie bezpieczeństwa sokowirówek i soków.
Powyższe wskazówki zapewnią, że Twój sok bar lub restauracja będzie bezpieczny i zdrowy dla każdego, kto wejdzie do środka. Dzięki priorytetowemu traktowaniu bezpieczeństwa pracowników i klientów od samego początku, będziesz w stanie zmniejszyć ryzyko obrażeń lub chorób przenoszonych drogą pokarmową w swoim zakładzie. Aby dowiedzieć się, w jaki sposób nasze komercyjne sokowirówki mogą przyczynić się do jeszcze większego sukcesu Twojego przedsięwzięcia, skontaktuj się z nami już dziś.