Bonnie Mulligan
Sok pomarańczowy to bez wątpienia ulubiony napój Amerykanów. Jego słodko-cierpki profil smakowy sprawia, że jest idealnym dodatkiem do śniadań i brunchów, ale jest również orzeźwiającym wyborem o każdej porze dnia. Nic dziwnego, że OJ był najpopularniejszym sokiem w USA w 2015 r. - przeciętna osoba wypijała w tym roku 2,7 galonów. Jednak poza gaszeniem pragnienia i zapewnianiem wspaniałego, cytrusowego smaku, OJ ma wiele zalet zdrowotnych, które sprawiają, że jest atrakcyjnym wyborem dla praktycznie wszystkich grup demograficznych. Jeśli planujesz wykorzystać sokowirówki do dostarczania klientom pysznych napojów, oto kilka zdrowych powodów, dla których warto dodać OJ do menu.
Przyczynia się do zdrowia serca
Sok pomarańczowy zawiera wiele składników odżywczych, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca. Jeśli do produkcji świeżo wyciśniętego soku wykorzystuje się sokowirówki, klienci mogą czerpać korzyści z naturalnego błonnika, potasu, choliny i witaminy C zawartych w soku. Zwiększenie ilości potasu (przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości sodu) jest najlepszą rzeczą, jaką można zrobić, aby zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. W jednym z badań wykazano, że osoby spożywające 4069 mg potasu dziennie obniżyły ryzyko śmiertelnej choroby niedokrwiennej serca o 49% w porównaniu z osobami, które spożywały tylko 1000 mg potasu dziennie. Zwiększona ilość potasu może również obniżyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Obniża ciśnienie krwi
Używanie profesjonalnej sokowirówki do przygotowywania świeżego soku może mieć również pozytywny wpływ na poziom ciśnienia krwi klientów. Pomóc w tym może błonnik zawarty w soku pomarańczowym, ale nowe badania sugerują, że pomóc może również przeciwutleniacz zawarty w pomarańczach. Przeciwutleniacz ten, zwany hesperydyną, może pomóc w obniżeniu zarówno cholesterolu, jak i wysokiego ciśnienia krwi. Dodatkowy potas zawarty w soku pomarańczowym będzie przydatny również z tego powodu.
Może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka
Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że picie dużej ilości soku z pomarańczy może zapobiegać rakowi, ale badania wykazały, że te dwa czynniki mogą być ze sobą w jakiś sposób powiązane. Jedno z badań wykazało, że spożywanie pomarańczy i soku z pomarańczy we wczesnym dzieciństwie może zmniejszać ryzyko rozwoju białaczki dziecięcej. Witamina C zawarta w pomarańczach może zapobiegać powstawaniu wolnych rodników, które są znane jako czynniki wywołujące raka. W innym badaniu wykazano, że większe spożycie błonnika pochodzącego z owoców może wiązać się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego; witamina C zawarta w owocach cytrusowych może być potencjalnie wykorzystywana do osłabiania komórek raka jelita grubego. Dwa japońskie badania wykazały, że spożywanie pomarańczy mandarynki zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby, prawdopodobnie dzięki związkom witaminy A zwanym karotenoidami. Chociaż nie można promować produktu wytwarzanego przez komercyjne sokowirówki jako zapobiegającego rakowi, zrozumienie, jak zdrowy jest sok z pomarańczy, może pomóc w sprzedaży napojów.
Może poprawić zdrowie oczu
Być może słyszałeś, że marchewka jest dobra dla wzroku, ale czy wiesz, że pomarańcze również? Są one pełne związków karotenoidowych (które w organizmie są przekształcane w witaminę A), które mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej. Witamina A pomaga oczom absorbować światło i zmniejsza ryzyko wystąpienia ślepoty nocnej. Łatwo jest zrozumieć, dlaczego komercyjne sokowirówki pomogą Twoim klientom poprawić jakość ich życia!
Oferowanie soków cytrusowych i innych produktów owocowych z pewnością zachwyci Twoich klientów już samym smakiem, ale ich właściwości zdrowotne sprawiają, że oferta jest jeszcze bardziej atrakcyjna. Oczywiście, komercyjne sokowirówki pozwolą Ci z łatwością dodać te produkty do Twojego menu.