Trwa ładowanie proszę czekać ...

Sokowirówka – na jakie parametry zwrócić uwagę?

23 maja 2017

Sokowirówka czy wyciskarka - różne typy urządzeń

Najpopularniejszym, a także najtańszym typem urządzenia do przygotowywania świeżych soków jest sokowirówka. Wbudowane w nią ruchome sito z ostrzami miażdży owoce, wirując, a klarowny, pozbawiony cząstek miąższu sok spływa do podstawionego naczynia. Sokowirówka szybko wydobywa sok nawet z dużych ilości owoców i warzyw. Niestety, ma także sporo wad, które zdaniem wielu użytkowników przeważają nad zaletami. Przede wszystkim, nie nadaje się do wyciskania soków z liściastych warzyw i z owoców jagodowych. Pracując, generuje uporczywy hałas i jest trudna w myciu. Uzyskany sok trzeba szybko wypić, zanim ulegnie napowietrzeniu i straci właściwości.

Wyciskarki do cytrusów, jak sama nazwa wskazuje, służą do wyciskania doku z owoców takich jak mandarynki, pomarańcze, cytryny. Najprostszym przykładem są stożkowate wyciskarki manualne, obecne w praktycznie każdej kuchni. Istnieją także elektryczne wersje – w tym przypadku przepołowiony owoc przykłada się do stożka, który automatycznie zaczyna się obracać. To dobry wybór dla osób, które lubią i regularnie piją soki cytrusowe, a nie zależy im przy tym na sokach z innych owoców.

Urządzenie do soków

Ostatnim wariantem jest wyciskarka do owoców z pojedynczym lub podwójnym wałem ślimakowym. Istnieją warianty ręczne oraz elektryczne. Takie wyciskarki wyciskają dokładnie sok z całego owocu, miażdżąc go pomiędzy wałami ślimakowymi. Sok nie jest napowietrzony, przez co nie utlenia się i nie traci swoich właściwości. Warto jednak wiedzieć, że sok z wyciskarki nigdy nie jest klarowny. Wyciskarki pracują cicho, za to o wiele wolniej niż sokowirówka. Poradzą sobie z każdym typem owoców i warzyw, często posiadają też funkcję jonizowania soku, homogenizacji musu owocowego lub mielenia.

Parametry urządzenia

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiały, z jakich wykonano urządzenie. Sokowirówka powinna posiadać dużo elementów ze stali nierdzewnej, a w przypadku wyciskarek do cytrusów spora liczba elementów metalowych podnosi trwałość całego urządzenia. Warto również sprawdzić pojemność pojemnika na skórki i miąższ. Ważnym elementem każdej wyciskarki i sokowirówki będzie pojemnik na gotowy sok – może mieć od 0,3 do 1 litra.

Istotnym przy urządzeniach elektrycznych parametrem będzie moc silnika. Zarówno w przypadku sokowirówek jak i wyciskarek można zastosować bardzo uproszczoną zasadę – im większa moc, tym bardziej wszechstronne zastosowanie urządzenia. Wraz z mocą silnika wzrasta też jednak poziom generowanego przy pracy hałasu.