Bonnie Mulligan
Świeżo wyciskane soki i smoothie zyskały w ostatnich latach na popularności, co jest zrozumiałe. Są łatwe w przygotowaniu i pełne składników odżywczych, co pozwala zachować zdrowie, nawet gdy jesteś w ruchu. Jednak tych dwóch napojów nie można stosować zamiennie. Choć korzyści płynące z ich spożywania mogą się pokrywać, a Twoi klienci mogą lubić oba napoje, istnieją między nimi pewne różnice. Zagłębimy się w ten temat w dzisiejszym wpisie. Przede wszystkim, te dwa procesy wymagają zupełnie innego sprzętu. Urządzenia do smoothie barów są oczywiście idealnym wyborem do blendowania, podczas gdy sokowirówki są oczywistym wyborem dla potrzeb sokowirowania. Można założyć, że jeśli posiadasz wyposażenie baru z sokami, to z łatwością możesz je również wykorzystać do przygotowywania smoothie. Jednak w rzeczywistości sprzęt do smoothie baru działa zupełnie inaczej niż przeciętna sokowirówka. W komercyjnej sokowirówce sok jest oddzielany od błonnika znajdującego się w owocach. Z kolei urządzenie do smoothie barów połączy wszystko razem. Różnice w sposobie wytwarzania tych napojów przekładają się na różne korzyści Oba te procesy mają swoje zalety. W przypadku smoothie w produkcie końcowym znajduje się większa ilość błonnika, ponieważ nie jest on usuwany podczas procesu miksowania. Jednak składniki odżywcze i cukry będą wchłaniane wolniej, gdy klient wypije smoothie. Dzięki temu z czasem będą bardziej zadowoleni, ale nie otrzymają natychmiastowego zastrzyku energii, jaki można uzyskać po wypiciu soku. Kiedy klient wypija jeden z soków z menu, otrzymuje jedną porcję owoców w zaledwie czterouncjowej porcji (co oznacza więcej porcji owoców i warzyw w jednym soku). Szybciej przyswoi te składniki odżywcze i poczuje natychmiastowy zastrzyk energii. Oznacza to, że jedna opcja niekoniecznie jest lepsza od drugiej; wszystko zależy od tego, jakie doznania chce uzyskać klient. Mimo że oba te procesy zapewniają intensywny smak, każdy z nich ma swój własny cel Z pewnością możesz przygotowywać mieszanki soków i oferować unikalne soki (takie jak z trzciny cukrowej i trawy pszenicznej) w swoim lokalu. Jednak smoothies są bardziej uniwersalne, ponieważ można do nich dodawać owoce, warzywa, orzechy, nasiona, masło orzechowe, białko w proszku, mleko i jego substytuty oraz wiele innych składników. Podobnie klienci zamawiający smoothies mogą nie przejmować się tak bardzo spożyciem cukru czy kalorii. Soki mogą być fantastycznym dodatkiem na początek dnia lub szybką przekąską, podczas gdy smoothie sycą klientów na dłuższy czas (a nawet mogą zamawiać je jako zamiennik posiłku). Nie ma powodu, dla którego soki nie mogą być głównym produktem, zwłaszcza jeśli prowadzisz lokal dbający o zdrowie lub chcesz promować najbardziej naturalne, organiczne składniki, jakie możesz znaleźć. Jeśli jednak chcesz trafić w gusta rodzin z małymi dziećmi lub szerszej grupy odbiorców, być może warto rozważyć włączenie do menu napojów typu smoothie. W ostatecznym rozrachunku napoje przygotowywane za pomocą sokowirówek i smoothie barów mogą być pożywne i pyszne. Jedna opcja nie jest z natury zdrowsza od drugiej. Wszystko zależy od jakości użytych składników, kalibru sprzętu, wiedzy na temat odżywiania i zaangażowania w tworzenie nowych ofert. Wiele jadłodajni i barów z sokami oferuje obie opcje, podczas gdy inne ograniczają się do jednej lub drugiej. Wybór należy tak naprawdę do Ciebie i od Ciebie zależy, jak chcesz, aby Twój biznes się rozwijał. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak nasze urządzenia mogą pomóc w rozpoczęciu działalności, skontaktuj się z nami już dziś. |