Trwa ładowanie proszę czekać ...

Na czym polega sokoterapia?

30 maja 2016

Świeżo wyciskane soki z owoców oraz warzyw mają szereg zalet. Wśród tych najbardziej istotnych niezmiennie wymienia się ich korzystny wpływ na nasze zdrowie. To właśnie one dostarczają nam niezbędnych minerałów, a jednocześnie sprawiają, że nasze komórki są odżywione w prawidłowy sposób.

Coraz częściej mówi się nawet o sokoterapii promując ją jako jedną z najskuteczniejszych metod pozwalających na oczyszczenie organizmu z toksyn. Nie można też zapominać o tym, że sokoterapia pozwala na skuteczną walkę z wieloma schorzeniami sprawdzając się znakomicie bez względu na nasz wiek. (http://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/Gdy analizujemy właściwości owoców i warzyw oraz soków, które powstają po ich wyciśnięciu, nie możemy nie dostrzec tego, że są one zbliżone. Wyjątek dotyczy mniejszej ilości błonnika, choć w schorzeniach takich, jak choćby choroba wrzodowa nie jest to wcale informacja niekorzystna z naszego punktu widzenia.

Soki charakteryzują się również bogactwem witamin oraz składników mineralnych. Nieco inaczej sytuacja przedstawia się wówczas, gdy analizujemy ilość antyoksydantów, w takim przypadku bowiem duże znaczenie wydaje się mieć sam sposób, w jaki sok został uzyskany. Lista urządzeń przeznaczonych do wyciskania soków jest imponująca, warto mieć przy tym świadomość tego, że wspomniane urządzenia różnią się między sobą.

Największą popularnością cieszą się sokowirówki, choć stosując je należy liczyć się z tym, że oddziałują dość drastycznie na najbardziej delikatne składniki soków. Sokowirówka pracuje szybko, a ponieważ wytwarza wiele obrotów, korzystając z niej musimy liczyć się z tym, że soki będzie charakteryzowała wysoka temperatura. Na ogół prowadzi to do utlenienia antyoksydantów oraz enzymów.

Sięgając po soki należy mieć też na uwadze to, że im szybciej po przyrządzeniu je spożyjemy, tym lepiej. Robienie ich na zapas nie jest dobrym rozwiązaniem nawet, jeśli chcemy je przechowywać w lodówce. Pewne znaczenie ma również to, w jakich warunkach dojrzewają wykorzystywane do przygotowywania soków owoce i warzywa. Najlepiej, jeśli pochodzą one z upraw ekologicznych.